Alternatief voor dure licenties

Het aantal aanbieders van geografische informatie is niet bijzonder groot. De voornaamste reden daarvoor is dat het verzamelen, bewerken en bruikbaar maken van die informatie een kostbare aangelegenheid is.

Veel van deze bedrijven hebben veel geïnvesteerd om de geografische informatie te verzamelen en kaartmateriaal hiervan te maken. De bedrijven hebben verschillende methodes om al die informatie te verzamelen. Een van de manieren is het kopen van informatie van andere organisaties. Lokale overheden zoals gemeentes en het Kadaster hebben zelf al veel informatie. De bedrijven maken ook gebruiken van andere technieken, zoals luchtfotografie. In alle gevallen moeten de bedrijven veel betalen voor deze informatie. Uiteraard moet men dan ook nog tijd en geld besteden aan het samenvoegen en toegankelijk maken van die informatie.

Bedrijven als TeleAtlas en NavTeq hebben dus veel geld geïnvesteerd in het verzamelen en uptodate houden van hun geografische informatie. Vanzelfsprekend willen ze daar geld aan verdienen – geef ze eens ongelijk. Het gevolg hiervan is dat die informatie relatief duur is.

De informatie van het OpenStreetMap project is een alternatief, want gratis.

Overigens, veel overheden verzamelen voor eigen gebruik al veel geografische informatie. Deze informatie is meestal openbaar en daar door vrij te gebruiken. Pas sinds de laatste paar jaar wordt deze informatie steeds toegankelijker. Dat is een uiterst moeizaam proces en verre van gecentraliseerd. Als burger heb je hier al voor betaald, de informatie is immers samengesteld met belastinggeld. Een project als OpenStreetMap maakt hier ook steeds meer gebruik van.